Cibetková káva Kopi Luwak Praha prodej
body .header-top .fm2_drop_mainmenu .menu-item.color6 > a {color: !important; border-bottom-color: !important; }

Recepty z indoneské kuchyně
v Indonésii se každodenní jídelníček skládá z 50% rýže, 30% zeleniny, 5% ovoce, 15% masové nebo sojové přílohy

 

Pečené kuřecí kousky s omáčkou sambal pecel

na kuře:
rozporcované celé kuře na 10-12 ks i s kostí atd, nebo stehna, či dle vlastního výběru a chuti
koření:
3 stroužky česneku, zázvor, kari, kurkuma, sůl, koriandr, drcenné-mleté chilli, lžička cukru, citronová kůra (... množství dle chuti, jak jste zvyklí na pálivé)


Části kuřete propereme a dáme vařit do 0,5l vody s rozdrceným kořením, až se voda vyvaří a zůstane jen pěnová kaše koření, odstavíme. Kaší z koření potřeme uvařené kousky kuřete a přendáme opéct do hlubší pánve, nejlépe wok, postupně opékáme a stále dopotíráme kaší z koření, a opečeme do zlatova.

Podáváme s omáčkou sambal pecel a rýží.


omáčka Sambal Pecel: 0,5 kg rozdrcených arašídů (nebo 20g arašídová pasta apod.), 3 stroužky česneku, 5-10 chilli papriček (dle pálivosti), krevetová pasta (rybí masox), cukr, sůl, citronová kůra, tamarind (nebo nahradit něčím trošku kyselým), olej na pečení, horká voda
příprava omáčky:
Na pánvy lehce opečeme (použijeme-li celé arašídy), stroužky česneku, chilli, krevetovou pastu, citron. kůru. Odstavíme a ještě teplé vše rozdrtíme např. na lávovém kameni, v hmoždíři atd. , smícháme ostatní ingredience a (použijeme-li arašídovou pastu) a utřeme v hrubší pastu. Část pasty můžeme odebrat a nechat na příště v lednici, jinak pastu trošku rozředíme s horkou vodu cca konzistence omáčky, a podáváme.

Sambal pecel se hodí i jako zálivka jen k zelenině a rýži.

příloha: rýže
zeleninová příloha: okurka, vařená zelenina např. lilek, cuketa, listy zelí, zelené fazolky

 

Smažený TEMPEH v těstíčku z rýžové mouky a smažený tempeh v česneku se sambalem

indonéské jídlo, příprava 20min

Tempeh - natural fermentovaná soja volně k prodeji

rýžová mouka na obalení (náhrada solamyl s kukuřičnou moukou), 1 palička česneku, sůl, voda, olej na smažení

 

Tempeh v těstíčku

Balíček tempeh nakrájíme na plátky silné cca 8mm, vložíme do česnekové vody se solí a pak hned obalíme silnou vrstvou rýžové mouky (náhrada solamyl s kukuřičnou moukou). Hned pečeme na rozpáleném oleji. Pozor ať se plátky nespojí, v první fázi pečení rýžová mouka v oleji lepí jako lepidlo.

 

Tempeh s česnekem

Balíček tempeh nakrájíme na plátky silné cca 8mm a jako “špekáčky” nařízneme křížem rub a líc, vložíme do česnekové vody se solí, do naříznutí vetřeme rozdrcený česnek se solí. Po okapání vody pečeme na rozpáleném oleji do zlatova.

 

Sambal tomato - rajčatový sambal

4 rajčata + 4 červené cibulky + lžička soli + 5 stroužků česneku + 1-2 chilli

 

Vše pokrájíme na čtvrtky a upečeme na rozpáleném oleji do hněda – změknutí.

Po odkapání oleje, vše rozmačkáme do konzistence pasty.

 

Příloha: rýže a zelenina

 

Obměna:

Sambal tomato terasi – rajčato-krevetová pálivá pasta

Ingredience i postup jako u rajčatového sambalu +uvařené krevety (krevetovou pastu)

 

 

 

 "Semur" vařené vejce s bramborem, hovězím v sojové omáčce

 

 

 

 

 

Smažený lilek, kuře, marinované sušené hovězí, smažený tempeh natural

 

 

 


Zelenina kangkung s rajčaty

 

 

 

 

 

 

Klasická indoneská snídaně

Bílá káva (turek se salkem) a "gorengan" : smažený banán, kukuříčné placky, lontong se zeleninou, smažený sušený tempeh